Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika 2016

21. 1. 2016

Členská schůze Klubu přátel tělovýchovy

V pátek dne 15.1. 2016 jsme v hospůdce U Václava na výroční členské schůzi důstojně oslavili třicáté výročí založení Klubu přátel tělovýchovy.

Přivítali jsme v našem kolektivu starostu městyse Veverská Bítýška pana Josefa Mifka a dále tři zakládající členy, kteří převzali ocenění za práci v Klubu. Všichni přítomní členové také obdrželi upomínku na kulaté výročí.

Kolektivně jsme vzpomněli na akce, které jsme pořádali v roce 2015, předseda klubu Karel Dvořák poděkoval našim sponzorům za podporu našich aktivit a nastínil možné akce v roce letošním. Setkání proběhlo v příjemné přátelské atmosféře .

Výbor KPT zůstává ve stejném složení jako v r.2015

VRABČÁK A ANDĚL

Edith Piaf a Marlen Dietrich – dvě velká jména světového šoubyznysu.

První si podmanila svět svým zpěvem,dojemným životním příběhem a nenápadným zjevem,celý život touží po lásce a novému citu vždy maximálně propadá,umírá vysílením v sedmačtyřiceti letech a celá Francie pro ni truchlí.

Druhá okouzlovala svojí krásou,elegancí,byla jednou z prvních evropských-německých hereček,která se dokázala prosadit v Hollywoodu.Střídá muže i ženy jako kabáty a nezastírá svůj cynický pohled na romantiku,dožívá se jednadevadesáti let, ale rodné Německo ji považuje za zrádce.

Hudební drama s krásnými songy těchto dvou nezapomenutelných žen,jsme viděli 7.2.2016 v Městských divadlech Brno v režii Igora Ondříčka a Stanislava Moši pod hudebním vedením Karla Cóna.

Zájezdu se zúčastnilo 49 členů KPT,cena vstupenky 280Kč plus 30 Kč jízdné.

Přednáška o středověké architektuře sakrálních staveb 19.2.2016

Tato přednáška byla připravena společně se Základní Uměleckou školou ve Veverské Bítýšce.

V budově této školy jsme si nejdříve vyslechli krátké vystoupení žáků ZUŠ,kteří nám tak zpříjemnili páteční podvečer.

Potom se ujal slova host pan Mgr.Aleš Flídr,historik z Masarykovy University v Brně a zároveň také knihovník.Jeho diplomová práce z roku 2004 pojednávala o Porta Coeli v Předklášteří,která je nám dobře známa.Úvodem nám vyprávěl o kapli Matky Boží u hradu Veveří (tympanon se lvy a křížem, v monogramu Panny Marie medvěd a ošklivý obličej k vyhnání ďábla…)Vyprávění bylo doloženo obrázky patřičné stavby.

Slyšeli jsme poutavé vyprávění o kostelích ležících v Boskovické brázdě(Svatoslav,Rosice,Maršov, Nebovidy,Šebrov,Veverská Bítýška,Kuřim,Lipůvka,Lelekovice,Drásov,kaple na hradě Veveří a mnoho dalších).Byli jsme překvapeni,co zajímavého lze vidět očima fundovaného historika

Závěr přednášky patřil pochopitelně obrazu Madony z Veveří,obrazu o jehož navrácení z NG se v těchto dnech jedná.Zajímavá zmínka byla také o soše Apoštola z Veverské Bítýšky,o které mnoho z nás nemělo povědomí.Přednášku,která trvala málem 2,5 hodiny jsme všichni sledovali velice pozorně a velkým zájmem. Pan Magistr na závěr odpověděl na několik dotazů a vyjádřil radost nad naším zájmem o prezentovaných středověkých dílech.Návštěvníků této akce bylo 65 osob,projevený zájem KPT velmi potěšil.

27.3.2016

Beseda o Tibetu

Povídání pro členy KPT připravil pan Protivínský člen výboru KPT v KD Vev.Bítýška.

Obsahem besedy byla jeho cesta po Tibetu a Pekingu v Číně,kterou podnikl s několika přáteli.

Poutavě nám vyprávěl o těchto velice zajímavých zemích a o svých zážitcích na cestě, které byly poutavější, než by nám mohla přiblížit televize nebo film. Besedy se zúčastnilo cca 18 posluchačů,členů KPT.

Muzikál Titanic – Městské divadlo Brno – 2.4.2016

Žádná loď není známější než parník Titanic, který se po fatálním střetu s ledovcem v noci ze 13.na14.dubna roku 1912 potopil na mořské dno.S Titanicem se utopilo 1517 pasažerů.

Není divu,že toto tragické téma je námětem mnoha tvůrců,kteří se příběhem údajně nepotopitelné lodi zabývali.Muzikál Titanic měl premieru na Broadwayi 23.dubna 1997.

Stanislav Moša,šéf Městských divadel Brno tento muzikál přeložil a také režíroval ve švýcarském Walenstadtu,na břehu jezera.Ve stejné koncepci připravil i českou premieru tohoto díla.

Muzikál Titanic měli možnost shlédnout členové našeho KPT v počtu 46 diváků. Představení se konalo 2.4.2016 na Hudební scéně Městského divadlo Brno.

Vyprodané hlediště ocenilo dlouhotrvajícím potleskem výkony všech obsazených herců. Opět vynikající zážitek nás všech!!!!!!

Tímto představením jsme ukončili tuto naši divadelní sezonu,příště se sejdeme na prvním zájezdu po naší pěkné zemi.

Paní Staňkové moc děkujeme za její obětavost při obstarávání divadelních vstupenek!!!!

Zájezd Jižní Čechy 16.4.2016

Výletní sezonu roku 2016 jsme začali cestou do Jižních Čech,na zámek Žirovnice.

Po příjemné cestě krajinou plných rybníků a rybníčků nás přivítala příjemná paní průvodkyně.

zavedla nás nejprve do budovy bývalého pivovaru,kde je expozice knoflíkářství,šicích strojů pro domácnost i pro průmysl a expozice pivovarnictví.Všichni jsme byli okouzleni krásou lastur a ulit,z jejich perleťových schránek vyráběl zakladatel perleťářství v Žirovnici J.P.Žampach knoflíky,šperky a ozdobné předměty na šlapacím soustruhu,kamenném brusu a šlapací dírkovačce.

V expozici šicích strojů sběratele pana J.Vetýšky jsme všichni vzpomínali na stroje našich babiček. V expozici pivovarnictví jsme si uvědomili propastný rozdíl mezi výrobou kdysi a dnes.

Po prohlídce, z které se nám těžko odcházelo, nás čekal zámek.Zde se nachází unikátní fresková výzdoba z konce 15.století.Zakladatel zámku není znám,prvním známým držitelem byl

Oldřich III. Z Hradce.Po něm zámek drželo dalších 6 šlechtických rodů,posledním byl v roce 1693 Adolf Vratislav ze Šternberka.Majetkem jeho rodu byl do 1910,kdy město Žirovnice celé panství koupilo za 1250 000 korun.

V roku 1964 zámek vyhořel a jeho rekonstrukce trvala do roku 1992.V jednom pokoji,kterým jsme při prohlídce procházeli nám naše členka –klavíristka paní Spáčilová(s dovolením průvodkyně) zahrála na vystavené piano.Nádhera!!!

Z Žirovnice jsme odjeli do Počátků,kde jsme se naobědvali.

Zájezd do Moravské Třebové a Svitav 14.května 2016

Zatažená obloha nevěstila hezký den a přesto jsme byli zvědavi na zámek, který nikdo z nás neznal. Už rozlehlé nádvoří nás překvapilo.

Vstřícný kastelán nám vyhověl s prohlídkou už v 8:30 hod., i když se  běžně začíná v 10:00 hod. Kostýmované průvodkyně nám přiblížily historii zámku, který je v majetku města a to se vzorně postaralo o nově upravené interiery, které lákají návštěvníky jen ke chvále. A         Alchymistická laboratoř ukazovala svým středověkým vybavením touhu učenců najít kámen mudrců a jak změnit kovy ve zlato. Ve středověké mučírně ve sklepích zámku se obětavci p.Protivínský a p.Mudrák přesvědčili o hrůzných praktikách středověku. V obci Kukle nás zavedl p. Protivínský k hraničním kamenům, které připomínali hranici mezi Čechami a Moravou. Zdatní členové Klubu absolvovali 8 km cestu k pramenům Svitavy.

Nejdelší náměstí na Moravě ve Svitavách po obou stranách s loubím a jejich cukrárny pohostily nejen nás, ale současně i desítky motorkářů.

Zájezd do Ratibořic a Babiččina údolí  - 25.června 2016

Klimatizovaný autobus z fy Rozsíval nás přivezl k zámku Ratibořice, kde jsme si ve dvou skupinách připomněli "paní kněžnu" z Babičky Boženy Němcové. Útulné zařízení bylo prezentováno i některými původními předměty z doby kněžny Kateřiny Zaháňské . Stejný průvodce jako v zámku nás provázel i anglickým parkem a Babiččiným údolím, jehož cesta vedla příjemným stínem v horkém dni k Proškovu mlýnu z "Babičky", Starému bělidlu a Viktorčinu splavu. Skutečný život postav z "Babičky"  byl jiný než jej pro čtenáře zidealizovala Božena Němcová. 

Rozhledna Žernov byla konečným cílem vydařeného výletu.

Zájezd do Bratislavy 10.9.2016

Bratislava,hlavní a největší město Slovenské republiky,bylo cílem našeho posledního zájezdu v tomto roce.

Zájezd nám tentokráte zorganizovala CK Luňáček Kuřim,s průvodcovskou službou p.Luňáčka.

Prvním cílem cesty byl Děvínský hrad,jeden ze symbolů Bratislavy.První zmínka o něm je z roku 864,díky strategické poloze byl klíčovým hradem na hranicích Velké Moravy.V roce 1809 byl zničen Napoleonovou armádou,nyní opraven a vybudováno zázemí pro turisty. Z Děvína jsme odjeli do Bratislavy na hrad.Tyčí se na plošině 85m nad Dunajem a je dalším symbolem Bratislavy.Byl vybudován v 10.století,nyní sídlo vlády.Královskou cestou jsme pak šli dolů do města.Nejprve po Zámeckých schodech,kolem Dómu Sv.Martina a Michalské věže ke Grassalkovichovu paláci.

Na náměstí u Národního divadla jsme se rozešli.Někteří na oběd a někteří na Most SNP,kde se kochali z vyhlídkové plošiny pohledem na Dunaj a město. Odpoledne jsme se prošli po dunajském nábřeží s pěti mosty a v 17.hodin jsme jeli domů.Celý den bylo velmi teplé počasí(36stupňů).Bylo nás 51 cestovatelů,cena zájezdu 280Kč a 350Kč(pro nečleny).

Naše příští cesta nás již zavede do divadla.

 

MALÝ RODINNÝ PODNIK –Městské divadlo Brno 12.10.2016

V této komedii autor Alan Ayckbourne popisuje prosperující rodinný nábytkářský podnik,který svěří senilnějící majitel do morku kostí čestnému,poctivému,neúplatnému zeti Jacku McCrackenovi/hrálViktor Skála/.Lidumil a dobroděj ale brzy zjistí,že všichni kolem něho kradou.Dcera v samoobsluze, manželka drobnosti v podniku,švagr dokonce velkou část podniku svěří italské konkurující mafiánské rodince Rivetiů. Nakonec je Jack nucen tolerovat i vraždu a zaplatit za její zahlazení.

Na této komedii se podílel herecký výkvět MdBrno:Alena Antalová,Ivana Vaňková,Igor Ondříček,Johana Gazdíková,Jakub Uličník a také tváře novější,nová generace herců.

Komedie Malý rodinný podnik je inscenací kousavou,poučnou i úsměvnou.Členů KPT ji shlédlo v počtu 40,cena pro důchodce 242 Kč.

LIMONÁDOVÝ JOE

12.11.2016 Městské divadlo Brno

Nesmrtelný Limonádový Joe patří na první místo Zlatého fondu českých hudebních komedií.

My jsme měli možnost tuto parodii shlédnout v podání herců MDB na Hudební scéně v režii Petra Gazdíka.Celé divadlo se výborně bavilo a hercům za jejich výkon byl dlouhotrvající potlesk publika.

Představení vidělo 27 členů KPT,cena vstupenky 389Kč + 30 Kč doprava.

Přednáška o klášteru Porta Coeli v Předklášteří 8.12.2016

Přednáška byla připravena společně se Základní Uměleckou školou ve Veverské Bítýšce.

Zahájení se ujaly paní učitelky hrou na kytaru a cello.Poté začalo povídání našeho hosta,pana Mgr.Aleše Flídra,profesora Masarykovy University v Brně.Jeho diplomová práce pojednávala o klášteru Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova.Tento klášter patří bezesporu mezi naše nejcennější středověké památky.Cisterciácké opatství je místo smíření člověka s Bohem.

I dnes tu žije komunita sester cisterciaček.

Přednáška pana magistra pojednávala o všech stavbách kláštera,i o Kaple sv.Kateřiny(dnes již neexistující).Podrobné povídání o bazilice,její historii a zvláštnostech průčelí této stavby nás velice zaujala.Všech 52 návštěvníků bylo uchváceno zajímavostmi staveb kláštera.

Výborné by bylo navštívit během příštího roku toto místo s panem magistrem Flídrem.