Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika 2014

ČLENOVÉ VÝBORU KPT VEVERSKÁ BÍTÝŠKA 2014


 


 

Karel Dvořák - předseda

Hana Drcmánková - pokladna

Ludmila Staňková- divadlo

Vojtěch Šeda - člen

Zdeněk Protivínský – člen

Kroniku vede Hana Dvořáková

 

 

 

Plán akcí KPT v roce 2014

měsíc                                                                         akce

 

leden                                                                    výroční členská schůze

                                                                            divadlo Dokonalá svatba

únor                                                                      muzikál Flashdance

březen                                                                  beseda o Kanadě

 ivadlo                                                                  Jakub a jeho pán

duben                                                                   zájezd

květen                                                                  zájezd

červen                                                                  zájezd

září                                                                      zájezd

říjen                                                                     zájezd do Prahy

prosinec                                                               divadelní představení

17.1.

 

Výroční členská schůze

 Program:

  1. přivítání přítomných členů

  2. vystoupení starosty obce p.Mifka (plány obce na rok 2014)

  3. přehled aktivit KPT v roce 2013

  4. plán na rok 2014

  5. předání dárků přítomným členům (DVD s foty zájezdů z let 2009-2013)

  6. večeře, volná zábava a hudební vystoupení naší členky p.Spáčilové

 Schůze se zúčastnilo 63 členů KPT.

 

 19.1.

Divadelní představení v Městském divadle Brno Dokonalá svatba

Vstupné 290 a350 Kč. Činohru, která všechny pobavila a rozveselila navštívilo 45 členů.

 16.2.

Zájezd KPT na nedělní představení v Městském divadle Brno.

Muzikál Flashdance vznikl dle předlohy amerického hudebního filmu. Příběh osmnáctileté dívky Alex Owens, která přes den pracuje jako svářečka a v noci se věnuje tomu, co ji opravdu naplňuje, tedy tanci a touží se dostat na taneční konzervatoř, uchvátil celý svět a písně z něj se nenahraditelně zapsaly do dějin populární hudby.

Nastudování muazikálu Flashdance v evropské premiéře a ještě před uvedením na Brodwayi je nesporným manažerským úspěchem Městského divadla Brno.

Muzikálu tleskalo 44 čelenů KPT, cena vstupenek 390 a 40 Kč.

 

Beseda o Kanadě

 Chystaná beseda o Kanadě proběhla 27.2.2014 v hospůdce U Václava ve Veverské Bítýšce. Začátek v 18 hodin a zájem o cestování projevilo 37 členů KPT.

 Přednášku připravil pan Dvořák za vydatné pomoci pana Mudráka. Tímto jim děkujeme, povídání a fotografie se všem velmi líbily. V těchto setkáních s cestovateli chceme pokračovat i v budoucnu.

18.3.

Divadelní představení Jakub a jeho pán

Činoherní představení podle přílohy Milana Kundery jsme zhlédli na scéně Městských divadel Brno.

Základem hry jsou tři milostné historie, kter vyprávějí pán, šlechtic a jeho sluha Jakub. Tři příběhy jsou tří milostné kunderovské variace na společné téma „směšné lásky“.

Představení, které režíroval Stanislav Moša vidělo 38 členů KPT, cena vstupenky byla

215 Kč.

 

Zájezd do Hustopečí na Slavnosti mandloní v sobotu 29.3.2014

Tento jsme zájezd uskutečnili odlišnou formou od předcházejících. Využili jsme integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje a z Veverské Bítýšky jsme odjeli linkou 312 do Kuřimi, odtud vlakem do Hrušovan u Brna, poté autobusem 521 do Hustopečí.

 

Prošli jsme část města směrem ke kvetoucím mandloňovým sadům, které byly již víceméně odkvetlé vlivem letošního teplého jara a přes přírodní rezervaci Kamenný vrch došli na rozhlednu. Po krátkém odpočinku se někteří turisté vrátili do města prohlédnout si nový kostel sv.Václava, který stojí na místě, kde do roku 1961 stával gotický kostel, než se zřítila jeho věž a došlo k demolici. Dukelské náměstí s řemeslným jarmarkem a mandlovými dobrotami nabízelo i kulturní program. Zpáteční cesta byla zase autobusem a vlakem. Město Hustopeče je upravené a slunečný den přispěl ke spokojenosti 16 účastníků sobotního cestování.

Zájezd na Boskovicko 26.4.2014

Druhý zájezd letošní sezony jsme zahájili v Rudce u Kunštátu.Toto místo je známo především jeskyní se sochami Blanických rytířů,kterou vytesal do pískovce rodák z blízkého Bořitova pan Stanislav Rolínek.Ten je také autorem 14 metrů vysoké sochy T.G.Masaryka,kterou ovšem nechali za podpory českých udavačů zničit Němci v době okupace.Ze sochy zůstali jenom presidentovy holínky.

V areálu soch vzniká unikát-takzvaná Zahrada smyslů,kde nevidomí a slabozrací mohou zahradu poznávat pomocí hmatu,čichu a chuti.Po prohlídce jeskyně a zahrady jsme odjeli do Boskovic,na prohlídku tamního zámku.Odpoledne jsme se vydali s průvodkyní prohlédnout židovské památky obyvatelů města.Tato prohlídka byla velmi zajímavá a výklad naší průvodkyně všechny zaujal.Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v zahradnictví Lebiš na okraji Boskovic.

Zájezd na Slovensko/město Modra,zámek Červený Kameň,Budmerice,Pezinok,hora Baba/

 Tento zájezd jsme uskutečnili 31.5.2014,jako poslední putování před prázdninami.Nejprve jsme se zastavili v malokarpatském vinařském městě Modra,které je také známé svoji keramikou.Modranská keramika je označení výrobků z hlíny dvakrát vypalované,její historie sahá do 14.století.Glazované a malované motivy se malují podle vzorníku,kaolinová hlína pochází z okolí města.V Modre jsme zašli do prodejny keramiky,byl tady velký výběr a mnoho z nás neodolalo a koupilo si památku na naši cestu.

V blízkosti Modry nad obcí Častá,na vrchu Kukla, leží hrad Červený Kameň,naše další zastávka. Původní kamenný hrad z poloviny 13.století,majetek rodiny Pálffy,byl součástí pohraniční hradní soustavy směřující od Bratislavy po Žilinu.Z původního hradu se stal renesanční zámek s umělecky zařízeným interiérem.V den naší návštěvy byla okolo zámku vyhlášená burza starožitností i veteše,takže po prohlídce jsme se ještě podívali ,co pěkného prodejci nabízejí.

Zájezd na Hanou 13.9.2014

V prvním putování po prázdninách jsme se vypravili na Hanou,do městyse Čechy pod Kosířem.

Naším zájmem zde bylo muzeum historických kočárů,saní a luceren.Tato unikátní sbírka nemá ve světě obdoby,je ukázkou řemeslného mistrovství našich předků a také zručnosti a zápalu současníků,kteří pracují na obnově těchto úžasných dopravních prostředků našich předků.

Za úžasného výkladu našeho průvodce jsme viděli mimo jiné i největší smuteční kočár všech dob,postavený továrnou Brožík.Závěrem prohlídky nám bylo dovoleno vyzkoušet vystavené piano, naše členka,paní Spáčilová,nás potěšila svojí krásnou hrou na tento nástroj.

Poté jsme se šli podívat do místního parku kolem klasicistního zámku,který je v současné době v rekonstrukci.

Cesta za poznáním Brna 20.9.2014

Dopravu na výlet jsme zvládli s IDS města Brna v počtu 21 zvědavých členů našeho KPT.

V 8.30 hodin jsme se sešli naproti vlakovému nádraží s paní Kostelkovou,průvodkyní zvědavých turistů po Brně.Naše putování jsme začali u paláce Padowetz,který je nárožím ulic Bašty a Masarykovy a vytváří tím vstup do historické části Brna.Tento palác byl postaven jako první hotel v Brně v roce 1838-1839 v duchu pozdního klasicismu.

Potom jsme se zastávkou u Kapucínské hrobky šli na Zelný trh s jeho historickými budovami,ulicí Starobrněnskou až na Dominikánské náměstí s Novou radnicí-sídlem primátora .Paní Kostelková nám celou cestu vyprávěla historická data,události a zajímavosti,které se odehrávaly v těchto místech.

Konec naší procházky byl ve středu města na náměstí Svobody.Od naší průvodkyně jsme se dozvěděli tolik historických zajímavostí,které jsme ani neznali,že jsme se domluvili na pokračování v příštím roce.

Zájezd do Prahy 11.10.2014

Závěrem naší cestovatelské sezony v tomto roce jsme opět zamířili do Prahy.Jako vždy byl o tento zájezd velký zájem(50 osob),cena pro členy 380 Kč,ostatní 480. Cesta po opravované dálnici D1 proběhla bez komplikací.Náš pražský program začínal v deset hodin prohlídkou Nové scény,která patří pod správu Národního divadla a funguje jako otevřený prostor pro moderní divadlo všech forem.K zhlédnutí jsou zde představení Laterny magiky,Činohry a Baletu. Nová scéna Národního divadla je novodobá divadelní budova,která byla postavena na Národní třídě v letech 1977-1983.V rámci rekonstrukce Nár.divadla se řešil urbanistický úkol nové zástaby prostoru mezi divadlem a voršilským klášterem.Autor projektu multifunkčního kulturního prostoru je architekt Karel Prager. Protože budova stojí na velice hlučné Národní třídě,musel být divadelní sál zajištěn proti hluku.To bylo vyřešeno-na úkor rozměrů interieru-těžkým fasádním pláštěm s obkladem zeleného kubánského mramoru,před který je předsazena stěna z vyfoukaných skleněných tvarovek,dle návrhu architekta Libenského.Těchto tvarovek,které tvoří typický vzhled budovy Nové scény,je 4306 kusů o rozměru 80x60x40cm,jedna váží cca 40kg. Provoz scény byl zahájen u příležitosti 100.výročí ND dne 20.11.1983 nepříliš vyvedenou hrou Strakonický dudák. Nová scéna funguje během celého dne jako umělecký prostor otevřený veřejnosti.Ve velkoryse řešeném interiéru jsou celodenně přístupná 3 patra,v přízemí je pokladna a informační centrum,mezipatro výstavy a projekce,ve třetím patře divadelní kavárna NONA s kapacitou 100 míst,ze které je pěkný výhled na Národní třídu,divad.náměstí a do Voršilské zahrady.Ve čtvrtém patře je mobilní hlediště se 70 místy(matiné,konference).Divadelní sál má kapacitu 400 míst,celá budova je bezbariérová a měsíčně je zde více než 30 divadelních představení. Naší průvodkyní po divadle byla pracovnice infocentra,od níž jsme se dozvěděli mnoho zajímavého o stavbě budovy i o jejím provozu. Po skončení prohlídky jsme šli do dalšího místa našeho pražského výletu. Tímto místem bylo Klementinum,původně sídlo jezuitské koleje a university.Areál se nachází na staroměstské straně Karlova mostu,přímo v historickém centru Prahy na ploše dvou hektarů a patří k největším stavebním komplexům v Evropě. Do současné vrcholně barokní podoby bylo stavěno a rozšiřováno mnoha umělci po dobu mnoha let.Nyní je zde sídlo Národní knihovny se všeobecnou studovnou,Státní technické knihovny a Slovanské knihovny.K nejatraktivnějším bodům prohlídek Klementina patří Astronomická věž z roku 1722,vysoká 68 metrů a z níž je krásný výhled na Prahu.Od roku 1775 slouží coby meterologická observatoř. Zrcadlová kaple s bohatě řešeným interierem a výbornou akustikou slouží pro veřejnost jako koncertní sál. Pro zajímavost,při rozhovoru s naší průvodkyní jsme zjistili,že její předci pochází z Veverské Bítýšky. Po prohlídce Klementina jsme se rozešli na oběd.Celý den bylo sice pod mrakem,ale teplo,takže na procházku po Václavském náměstí bylo příjemně. Výlet do Prahy se nám vydařil a od listopadu začneme jezdit za kulturou do divadel v Brně.

22.11.2014

Zájezd do Hudebního divadla v Brně - muzikál Duch - příběh o neomezené síle lásky, která může překonat i samotnou smrt. 

V současné době probíhá anglické turné a my jsme po Itálii a Holandsku teprve třetí evropskou zemí, kde je Duch uveden. Na Hudební scéně Městského divadla jsou v české premiéře k vidění opravdová divadelní kouzla a iluze, s kterými se u nás diváci zatím neměli možnost setkat. Milostný příběh se kombinuje s komediálními a dramatickými prvky. 45 našich členů tleskalo vestoje společně s dalšími nadšenými diváky.

 

V předvánočním čase dne 6.12.2014 uspořádal KPT besedu o Novém Zélandu.

Besedu připravili na základě svého skoro dvouročního pobytu cestovatelé Eva a Láďa z Brna.Nový Zéland nabízí velké množství pracovních příležitostí- sklizeň a balení ovoce,práce na vinicích.Všechny tyto práce naši cestovatelé na základě pracovního víza vykonávali, potom svůj pobyt využili na cestování.

Nový Zéland je exotickým rájem pro všechny cestovatele,rozmanitá příroda,vysoké hory a neprobádané pralesy lákají nás Středoevropany svoji dálkou a tajemností.Turistické možnosti jsou zde naprostým vrcholem cestovatelských zážitků. Právě o nich nám Eva a Láďa vyprávěli a také nám zodpověděli mnohé dotazy. Protože se nám jejich povídání moc líbilo,domluvili jsme předběžně na příští rok besedu o Číně,kterou také navštívili. Posluchačů přišlo asi 27 převážně členů KPT Vev.Bítýška.

Muzikál Noc na Karlštejně

Pro zpříjemnění předvánočního času uspořádal KPT pro své členy i nečleny zájezd do Městského divadla v Brně na muzikál Noc na Karlštejně. Představení bylo v sobotu 20.12.2014.

Původní veselohra Jaroslava Vrchlického je předlohou jevištní verze legendárního muzikálového zpracování v režii Igora Ondříčka. Romanticky zidealizovaná a úsměvná historka ze života „otce vlasti“krále Karla IV a jeho manželky Elišky Pomořanské, s hudbou legendárního Karla Svobody.

Poděkováním za perfektní výkony byl dlouhý potlesk v hledišti na konci představení. Z Bítýšky na muzikál jelo 44 diváků,cena vstupenky byla 260 a 360 Kč.

Tímto jsme ukončili činnost roku 2014.